Minden ami fürj

Extrák

2014.04.23 12:34

Receptek

Grillezett fürj

Hozzávalók 4 főre:

8 konyhakész fürj,
1 teáskanál édesnemes pirospaprika,
200 g kecsketejből készült joghurt,
2 teáskanál paradicsompüré,
½ teáskanál cayenne bors,
2 evőkanál olívaolaj,
só,bors

A joghurtot elkeverjük a paradicsompürével, a fűszerekkel és az olajjal, majd ebbe a keverékbe hagyjuk egy éjszakára a fürjeket. Másnap nyársra húzzuk a fürjeket és egy grillsütőn, többször átforgatva aranyszínűre sütjük őket.


 

Fürj hagymásan, cukorborsóval és bébirépával
Hozzávalók:
4 db fürj
3 db közepes hagyma
1 dl brandy (én portóit használtam)
fél liter húsleves (nálam helyette víz)
1 db babérlevél
1 gerezd duci fokhagyma
1 tk. kakukkfű és rozmaring (szárított vagy friss apróra vágva)
só, bors
olívaolaj
cukorborsó (ízlés szerinti mennyiségben)
bébirépa (szintén, amennyi tetszik)
 
A fürjeket megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk. 1 tk. olívaolajjal elkeverjük a sót, a borsot, a rozmaringot, a kakukkfüvet és az átnyomott fokhagymát. Ezzel kívül-belül bekenjük a kis madarakat. Kis lábaikat zsinórral összekötjük (itt látható, hogyan) 1 órára félretesszük. A hagymákat egyforma félkör szeletekre vágjuk. Egy kis olívaolajon addig pirítjuk, amíg szép színt kapnak (Figyeljünk, ne piruljon nagyon meg!). Az 1 óra leteltével, egy kis olívaolajon a fürjek mindkét oldalát arany színűre sütjük, majd a brandy felét beleöntjük és megvárjuk, míg az alkohol elpárolódik. Ekkor a fürjeket rárakjuk a hagymaágyra, levével együtt. A fürjes serpenyőben lepirult "morzsákat" a brandy másik felével feláztatjuk, majd a fürjekre öntjük. Beledobjuk a babérlevelet és a húslevessel (vagy vízzel) felöntjük. Amikor forrásnak indul, lehalkítjuk és alacsony lángon 30-40 perc alatt puhára főzzük. Ezalatt a cukorborsót és a bébirépát egy kis sós vízben megfőzzük. Amikor elkészülnek a madárkák, hozzáadjuk a megfőtt zöldségeket. Sütőben sült krumplival tálaltam.

Aki eddig még nem kóstolta a fürjet, meleg szívvel ajánlom!

 
 
Egyszerű fürjpecsenye recept


Hány személyre: 4

» 8 fürj
» 20 dkg angolszalonna
» só, bors
» 1 kk. borókabogyó
» 2 dl olaj

 
A borókabogyót összetörjük, majd a sóval, és borssal együtt a fürjekhez adjuk. Vékony szalonnaszeletekkel beborítjuk, majd tepsibe tesszük. Sütőben fél órán át sütjük, közben többször meglocsoljuk az olajjal. Amikor kész, a fürjeket kettévágjuk, a levét leszűrjük, és meglocsoljuk vele.
Mentás almakocsonyát és apró leveles tésztát adhatunk hozzá. 
 
 
 
Fürj szőlővel recept

Hány személyre: 4 személyre

» 4 burgonya
» 100 g vaj
» só és bors
» 4 fürj
» 4 szelet főtt sonka
» olívaolaj
» 400 g leszemezett szőlő
 
A fürjeket tisztítsuk meg és jól fűszerezzük be sóval és borssal. A meghámozott krumplik belsejét kaparjuk ki és tegyük őket egy sütőedénybe. A vajat hevítsük fel és öntözzük meg vele a krumplikat.
A fürjeket töltsük meg néhány szem szőlővel, tekerjük be a sonkával, kötözzük össze és rakjuk őket a burgonyákba. Szúrjunk beléjük egy fapálcikát, öntözzük meg olívaolajjal és előmelegített sütőben fél óráig süssük. Ezután adjuk hozzá a maradék szőlőt és negyed óra alatt megsütjük.
 
 
 
Aszalt gyümölcsös rizzsel töltött fürj cherry mártással, sült almakarikákkal
 
A fürjeket hosszanti irányba ketté metsszük, a négy fél darabot előmelegített tányérba helyezzük, mellé köretként a sült almakarikát tálaljuk. Vékonyan megöntözzük forró cherry mártással, melyet hozzá külön csészében is felszolgálunk.
 
Személyenként 2 db fürj
10 dkg aszalt meggy
10 dkg aszalt barack
10 dkg aszalt mazsola
15 dkg főtt rizs
2 tojás
10 dkg margarin
1 dl száraz cherry, mely helyettesíthető száraz Tokaji Szamorodnival
1 evőkanál liszt
3 dl tejszín
1 csomag frissen vágott petrezselyem
80 dkg alma (4 db savanykás nagy alma)
2 teáskanál barnacukor
Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A fürjeket megmossuk, kívül belül sóval, borssal bedörzsöljük, és a töltelék elkészítéséig hűtőben állni hagyjuk. A húst enyhén sós vízben fél puhulásig megfőzzük, majd lehűtjük, belekeverjük a 2 tojás sárgáját és az egyik tojás fehérjét, ezután petrezselyemmel gazdagon megszórjuk, sóval, borssal és pici barnacukorral ízesítjük. Összevágjuk az aszalt gyümölcsöket ízlés szerinti darabokra, összekeverjük a töltelékkel, és a fürjek gyomrába töltjük jó gazdagon. Majd a nyitott bőrt elvarrjuk vagy eltűzzük hústűvel – ne a bőr alá, hanem a zsigerek helyére töltsük. Előmelegített sütőben lassan megsütjük, olvasztott margarinnal locsolgassuk. Ha megsült, darabolásig szobahőmérsékleten pihentetjük, közben elkészítjük a köretet és a mártást. A fürjnek a fennmaradt sült zsiradékát egy serpenyőbe öntjük és forrásig hevítjük, ekkor az 1 kanál lisztet rántásszerűen belepirítunk, majd hozzáadjuk a cherryt és a tejszínt. Ezzel készre forraljuk és leszűrjük. Tálalásig tartsuk melegen, tetejére nagyon pici margarint csipkedve montírozzuk. Köretként a sült almát előkészítjük: az almát középen kifúrjuk, magházát eltávolítjuk. Az almát ujjnyi vastag karikára szeleteljük. Egy serpenyőben mogyorónyi margarint olvasztunk és hozzáadjuk a maradék barnacukrot, amikor ez karamellizálódni kezd, beletesszük az almakarikákat. Mindkét oldalukat nagy lángon barnára pirítjuk, vigyázva arra, hogy ne főzzük szét.
Tálalás: a fürjeket hosszanti irányba ketté metsszük, a négy fél darabot előmelegített tányérba helyezzük, mellé köretként a sült almakarikát tálaljuk. Vékonyan megöntözzük forró cherry mártással, melyet hozzá külön csészében is felszolgálunk.
 
 
Fürj tojásos kifli

Hozzávalók:
4 dkg élesztő,1 kiskanál só,1 kiskanál cukor,1 deci tej,15 dkg feta,2 púpos evőkanál tejföl,7 dkg zsír,1 tojás,40 dkg liszt,16 fürj tojás,1 tojás (lekenyni) szezámmag.


A deci tejben föloldjuk a sót és a cukrot majd fölfutatjuk benne az élesztőt.A fetát apróra törjük villával majd 2 evőkanál tejfölel pépesre keverjük.Hozzáadjuk a zsírt és a tojást kikeverjük és a felfutatott élesztőhöz adjuk.Hozzáadjuk a lisztet bedagasztju,egy laza puhább tésztánk lesz belőle.Hagyjuk duplájára kelni.Mikor megkelt kettéosztjuk és a két gombócot átgyúrjuk majd 10 percet pihentetjük.Kör alakúra nyújtjuk és 8 részre vágjuk,mindegyikre teszünk egy főt fürj tojást majd fölcsavarjuk kiflinek. Zsírpapirral bélelt tepsibe rakjuk megkenyjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.Forró 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
 
                                                                            Jó étvágyat Kívánunk!

 

Keresés

Elérhetőség

Furj Oazis Hunyadi 94
Kocsola
7212
+36 20 9 673 133 Őstermelői :2031228