Minden ami fürj
Extrák
2014.04.23 12:34
1 teáskanál édesnemes pirospaprika,
200 g kecsketejből készült joghurt,
2 teáskanál paradicsompüré,
½ teáskanál cayenne bors,
2 evőkanál olívaolaj,
só,bors
Hány személyre: 4
» 100 g vaj
» só és bors
» 4 fürj
» 4 szelet főtt sonka
» olívaolaj
» 400 g leszemezett szőlő
A deci tejben föloldjuk a sót és a cukrot majd fölfutatjuk benne az élesztőt.A fetát apróra törjük villával majd 2 evőkanál tejfölel pépesre keverjük.Hozzáadjuk a zsírt és a tojást kikeverjük és a felfutatott élesztőhöz adjuk.Hozzáadjuk a lisztet bedagasztju,egy laza puhább tésztánk lesz belőle.Hagyjuk duplájára kelni.Mikor megkelt kettéosztjuk és a két gombócot átgyúrjuk majd 10 percet pihentetjük.Kör alakúra nyújtjuk és 8 részre vágjuk,mindegyikre teszünk egy főt fürj tojást majd fölcsavarjuk kiflinek. Zsírpapirral bélelt tepsibe rakjuk megkenyjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.Forró 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Receptek
Grillezett fürj
Hozzávalók 4 főre:
8 konyhakész fürj,1 teáskanál édesnemes pirospaprika,
200 g kecsketejből készült joghurt,
2 teáskanál paradicsompüré,
½ teáskanál cayenne bors,
2 evőkanál olívaolaj,
só,bors
A joghurtot elkeverjük a paradicsompürével, a fűszerekkel és az olajjal, majd ebbe a keverékbe hagyjuk egy éjszakára a fürjeket. Másnap nyársra húzzuk a fürjeket és egy grillsütőn, többször átforgatva aranyszínűre sütjük őket.
Fürj hagymásan, cukorborsóval és bébirépával
Hozzávalók:
4 db fürj
3 db közepes hagyma
1 dl brandy (én portóit használtam)
fél liter húsleves (nálam helyette víz)
1 db babérlevél
1 gerezd duci fokhagyma
1 tk. kakukkfű és rozmaring (szárított vagy friss apróra vágva)
só, bors
olívaolaj
cukorborsó (ízlés szerinti mennyiségben)
bébirépa (szintén, amennyi tetszik)
4 db fürj
3 db közepes hagyma
1 dl brandy (én portóit használtam)
fél liter húsleves (nálam helyette víz)
1 db babérlevél
1 gerezd duci fokhagyma
1 tk. kakukkfű és rozmaring (szárított vagy friss apróra vágva)
só, bors
olívaolaj
cukorborsó (ízlés szerinti mennyiségben)
bébirépa (szintén, amennyi tetszik)
A fürjeket megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk. 1 tk. olívaolajjal elkeverjük a sót, a borsot, a rozmaringot, a kakukkfüvet és az átnyomott fokhagymát. Ezzel kívül-belül bekenjük a kis madarakat. Kis lábaikat zsinórral összekötjük (itt látható, hogyan) 1 órára félretesszük. A hagymákat egyforma félkör szeletekre vágjuk. Egy kis olívaolajon addig pirítjuk, amíg szép színt kapnak (Figyeljünk, ne piruljon nagyon meg!). Az 1 óra leteltével, egy kis olívaolajon a fürjek mindkét oldalát arany színűre sütjük, majd a brandy felét beleöntjük és megvárjuk, míg az alkohol elpárolódik. Ekkor a fürjeket rárakjuk a hagymaágyra, levével együtt. A fürjes serpenyőben lepirult "morzsákat" a brandy másik felével feláztatjuk, majd a fürjekre öntjük. Beledobjuk a babérlevelet és a húslevessel (vagy vízzel) felöntjük. Amikor forrásnak indul, lehalkítjuk és alacsony lángon 30-40 perc alatt puhára főzzük. Ezalatt a cukorborsót és a bébirépát egy kis sós vízben megfőzzük. Amikor elkészülnek a madárkák, hozzáadjuk a megfőtt zöldségeket. Sütőben sült krumplival tálaltam.
Aki eddig még nem kóstolta a fürjet, meleg szívvel ajánlom!
Egyszerű fürjpecsenye recept
Hány személyre: 4
» 8 fürj
» 20 dkg angolszalonna
» só, bors
» 1 kk. borókabogyó
» 2 dl olaj
A borókabogyót összetörjük, majd a sóval, és borssal együtt a fürjekhez adjuk. Vékony szalonnaszeletekkel beborítjuk, majd tepsibe tesszük. Sütőben fél órán át sütjük, közben többször meglocsoljuk az olajjal. Amikor kész, a fürjeket kettévágjuk, a levét leszűrjük, és meglocsoljuk vele.
Mentás almakocsonyát és apró leveles tésztát adhatunk hozzá.
Mentás almakocsonyát és apró leveles tésztát adhatunk hozzá.
Fürj szőlővel recept
Hány személyre: 4 személyre
» 4 burgonya» 100 g vaj
» só és bors
» 4 fürj
» 4 szelet főtt sonka
» olívaolaj
» 400 g leszemezett szőlő
A fürjeket tisztítsuk meg és jól fűszerezzük be sóval és borssal. A meghámozott krumplik belsejét kaparjuk ki és tegyük őket egy sütőedénybe. A vajat hevítsük fel és öntözzük meg vele a krumplikat.
A fürjeket töltsük meg néhány szem szőlővel, tekerjük be a sonkával, kötözzük össze és rakjuk őket a burgonyákba. Szúrjunk beléjük egy fapálcikát, öntözzük meg olívaolajjal és előmelegített sütőben fél óráig süssük. Ezután adjuk hozzá a maradék szőlőt és negyed óra alatt megsütjük.
A fürjeket töltsük meg néhány szem szőlővel, tekerjük be a sonkával, kötözzük össze és rakjuk őket a burgonyákba. Szúrjunk beléjük egy fapálcikát, öntözzük meg olívaolajjal és előmelegített sütőben fél óráig süssük. Ezután adjuk hozzá a maradék szőlőt és negyed óra alatt megsütjük.
Aszalt gyümölcsös rizzsel töltött fürj cherry mártással, sült almakarikákkal
A fürjeket hosszanti irányba ketté metsszük, a négy fél darabot előmelegített tányérba helyezzük, mellé köretként a sült almakarikát tálaljuk. Vékonyan megöntözzük forró cherry mártással, melyet hozzá külön csészében is felszolgálunk.
Személyenként 2 db fürj
10 dkg aszalt meggy
10 dkg aszalt barack
10 dkg aszalt mazsola
15 dkg főtt rizs
2 tojás
10 dkg margarin
1 dl száraz cherry, mely helyettesíthető száraz Tokaji Szamorodnival
1 evőkanál liszt
3 dl tejszín
1 csomag frissen vágott petrezselyem
80 dkg alma (4 db savanykás nagy alma)
2 teáskanál barnacukor
Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A fürjeket megmossuk, kívül belül sóval, borssal bedörzsöljük, és a töltelék elkészítéséig hűtőben állni hagyjuk. A húst enyhén sós vízben fél puhulásig megfőzzük, majd lehűtjük, belekeverjük a 2 tojás sárgáját és az egyik tojás fehérjét, ezután petrezselyemmel gazdagon megszórjuk, sóval, borssal és pici barnacukorral ízesítjük. Összevágjuk az aszalt gyümölcsöket ízlés szerinti darabokra, összekeverjük a töltelékkel, és a fürjek gyomrába töltjük jó gazdagon. Majd a nyitott bőrt elvarrjuk vagy eltűzzük hústűvel – ne a bőr alá, hanem a zsigerek helyére töltsük. Előmelegített sütőben lassan megsütjük, olvasztott margarinnal locsolgassuk. Ha megsült, darabolásig szobahőmérsékleten pihentetjük, közben elkészítjük a köretet és a mártást. A fürjnek a fennmaradt sült zsiradékát egy serpenyőbe öntjük és forrásig hevítjük, ekkor az 1 kanál lisztet rántásszerűen belepirítunk, majd hozzáadjuk a cherryt és a tejszínt. Ezzel készre forraljuk és leszűrjük. Tálalásig tartsuk melegen, tetejére nagyon pici margarint csipkedve montírozzuk. Köretként a sült almát előkészítjük: az almát középen kifúrjuk, magházát eltávolítjuk. Az almát ujjnyi vastag karikára szeleteljük. Egy serpenyőben mogyorónyi margarint olvasztunk és hozzáadjuk a maradék barnacukrot, amikor ez karamellizálódni kezd, beletesszük az almakarikákat. Mindkét oldalukat nagy lángon barnára pirítjuk, vigyázva arra, hogy ne főzzük szét.
Tálalás: a fürjeket hosszanti irányba ketté metsszük, a négy fél darabot előmelegített tányérba helyezzük, mellé köretként a sült almakarikát tálaljuk. Vékonyan megöntözzük forró cherry mártással, melyet hozzá külön csészében is felszolgálunk.
10 dkg aszalt meggy
10 dkg aszalt barack
10 dkg aszalt mazsola
15 dkg főtt rizs
2 tojás
10 dkg margarin
1 dl száraz cherry, mely helyettesíthető száraz Tokaji Szamorodnival
1 evőkanál liszt
3 dl tejszín
1 csomag frissen vágott petrezselyem
80 dkg alma (4 db savanykás nagy alma)
2 teáskanál barnacukor
Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A fürjeket megmossuk, kívül belül sóval, borssal bedörzsöljük, és a töltelék elkészítéséig hűtőben állni hagyjuk. A húst enyhén sós vízben fél puhulásig megfőzzük, majd lehűtjük, belekeverjük a 2 tojás sárgáját és az egyik tojás fehérjét, ezután petrezselyemmel gazdagon megszórjuk, sóval, borssal és pici barnacukorral ízesítjük. Összevágjuk az aszalt gyümölcsöket ízlés szerinti darabokra, összekeverjük a töltelékkel, és a fürjek gyomrába töltjük jó gazdagon. Majd a nyitott bőrt elvarrjuk vagy eltűzzük hústűvel – ne a bőr alá, hanem a zsigerek helyére töltsük. Előmelegített sütőben lassan megsütjük, olvasztott margarinnal locsolgassuk. Ha megsült, darabolásig szobahőmérsékleten pihentetjük, közben elkészítjük a köretet és a mártást. A fürjnek a fennmaradt sült zsiradékát egy serpenyőbe öntjük és forrásig hevítjük, ekkor az 1 kanál lisztet rántásszerűen belepirítunk, majd hozzáadjuk a cherryt és a tejszínt. Ezzel készre forraljuk és leszűrjük. Tálalásig tartsuk melegen, tetejére nagyon pici margarint csipkedve montírozzuk. Köretként a sült almát előkészítjük: az almát középen kifúrjuk, magházát eltávolítjuk. Az almát ujjnyi vastag karikára szeleteljük. Egy serpenyőben mogyorónyi margarint olvasztunk és hozzáadjuk a maradék barnacukrot, amikor ez karamellizálódni kezd, beletesszük az almakarikákat. Mindkét oldalukat nagy lángon barnára pirítjuk, vigyázva arra, hogy ne főzzük szét.
Tálalás: a fürjeket hosszanti irányba ketté metsszük, a négy fél darabot előmelegített tányérba helyezzük, mellé köretként a sült almakarikát tálaljuk. Vékonyan megöntözzük forró cherry mártással, melyet hozzá külön csészében is felszolgálunk.
Fürj tojásos kifli
Hozzávalók:
4 dkg élesztő,1 kiskanál só,1 kiskanál cukor,1 deci tej,15 dkg feta,2 púpos evőkanál tejföl,7 dkg zsír,1 tojás,40 dkg liszt,16 fürj tojás,1 tojás (lekenyni) szezámmag.
A deci tejben föloldjuk a sót és a cukrot majd fölfutatjuk benne az élesztőt.A fetát apróra törjük villával majd 2 evőkanál tejfölel pépesre keverjük.Hozzáadjuk a zsírt és a tojást kikeverjük és a felfutatott élesztőhöz adjuk.Hozzáadjuk a lisztet bedagasztju,egy laza puhább tésztánk lesz belőle.Hagyjuk duplájára kelni.Mikor megkelt kettéosztjuk és a két gombócot átgyúrjuk majd 10 percet pihentetjük.Kör alakúra nyújtjuk és 8 részre vágjuk,mindegyikre teszünk egy főt fürj tojást majd fölcsavarjuk kiflinek. Zsírpapirral bélelt tepsibe rakjuk megkenyjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.Forró 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat Kívánunk!